Huismiddeltjes tegen acne

Sommige mensen zweren bij een huisgemaakt gezichtsmasker met een grote hoeveelheid citroensap voor acne. Deze suggereren dat dit je gezicht zal reinigen en de poriën kleiner maken.

Medisch beoordeeld door Personeel van Mylan

 • Beoordelingsdatum: 24-09-2018

De waarheid is dat dit een acnegevoelige huid eerder nog meer zal irriteren. Wees voorzichtig omdat dit soort huismiddelen meer schade toebrengen dan goed doen.1

Het is gemakkelijk om te geloven wat je hoort en dat sommige voorgestelde huismiddeltjes tegen acne zullen helpen bij je acnesymptomen, maar tenzij je erover praat met een dermatoloog die ervaring heeft met acnebehandeling kan je beter voorzichtig zijn met goedbedoelde adviezen. Want alhoewel men het goed bedoelt en wenst dat je je beter voelt, beschikken ze mogelijk niet over de juiste informatie om je te helpen met je huidaandoening.

Mogelijk heb je je al gerealiseerd dat het uitdrukken van puistjes leidt tot meer puistjes; dat komt omdat je de huid verder irriteert en bacteriën verspreidt naar andere poriën. Het kan zelfs leiden tot littekens.1

Bestaan er huismiddeltjes tegen acne die wel werken? Sommige mensen gebruiken tandpasta op hun puistjes omdat ze hebben gehoord dat dit de huid uitdroogt en de acnesymptomen sneller oplost. Hoewel dit deels waar is, vooral voor witte mee-eters, zal dit het puistje uitdrogen, maar ook de huid irriteren en zo de aandoening veel erger maken.2,3 Tandpasta is ontwikkeld voor je gebit. Gebruik een product dat is ontworpen voor gebruik op je huid.

tips voor acne huismiddeltjes meisjes die in de zon zitten

Maskers en andere suggesties voor thuis

Er kan een kern van waarheid zitten in de voordelen van natuurlijke, huisgemaakte remedies, maar het is erg moeilijk om feiten van fictie te onderscheiden. Over het algemeen, als iemand met een voorstel komt van een ongelooflijk huismiddeltje tegen acne, overleg dan eerst even met je arts of apotheker; zelfs een snelle zoektocht op internet kan al twijfel wegnemen. In veel gevallen zijn acne tips en trucs niet rationeel!

Ontdek je een huismiddel waarvan je denkt dat het je acnegevoelige huid kan helpen, zorg dan dat je controleert of de ingrediënten niet negatief zullen inwerken op je voorgeschreven medicatie. Een voorbeeld van een remedie die zelfs door sommige wetenschappers wordt gesteund is Tea Tree Oil. Wanneer het rechtstreeks wordt aangebracht op puistjes heeft het een anti-ontstekingseffect en werkt het ook als natuurlijke vochtinbrenger.

Zonlicht en zonnebaden

Voelt je huid niet veel beter als je een beetje bent gebruind door de zon? Iedereen heeft het magische effect van de zon op hun huid al wel eens ervaren. Dat is vooral het geval bij acne. Er wordt gesuggereerd dat zonnebaden of gebruik van een zonnebank kan helpen bij het uitdrogen van je puistjes en zo je huid kan verbeteren, maar het tegengestelde is waar: sommige zonnestralen verergeren je acne en slechts enkele andere verbeteren je huidaandoening; het is daarom beter om overmatige blootstelling aan de zon te vermijden. Gebruik in elk geval een dagelijkse crème met zonbeschermingsfactor die is ontworpen voor je acnegevoelige huid, vooral als je acnemedicatie neemt (bijv. retinoïden en BPO) waardoor de huid gevoeliger kan worden voor zonlicht.1,5,6

Vergeet niet dat de zon verantwoordelijk is voor photo-aging (vroegtijdige veroudering) en andere huidaandoeningen.7-9

 • Referentie

  1. 1. Acne Causes. Available at: https://www.nhs.uk/conditions/acne/causes/. Accessed 16 May 2019.
  2. 2. Dharmik P and Gomashe A, Anti-Acne Activity – An emerging Pimple Treatment. International Journal of Chemical and Pharmaceutical Analysis. 2014; 1(4): 149-153.
  3. 3. Acne Myths. Available at: http://www.acnesupport.org.uk/myths/ (Accessed July 30, 2019).
  4. 4. Worthen M and Cash E (2019) Stress Management. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513300/ (Accessed: July 1, 2019).
  5. 5. Masini F, et al. Combination therapy with retinaldehyde (0.1%) glycolic acid (6%) and efectiose (0.1%) in mild to moderate acne vulgarisduring the period of sun exposure – efficacy and skin tolerability. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2014;18:2283–6.
  6. 6. Duac once daily 10 mg/g + 50 mg/g gel [Summary of Product Characteristics]. Stiefel, a GSK company; Uxbridge, UK. Last updated on eMC 26 January.
  7. 7. Masnec S and Poduje S. Photoaging. Coll Antropol. 2008 Oct;32 Suppl 2:177-80.
  8. 8. Green HA and Drake L Aging, sun damage, and sunscreens. Clin Plast Surg. 1993 Jan;20(1):1-8.
  9. 9. Kimlin MG and Guo Y. Assessing the impacts of lifetime sun exposure on skin damage and skin aging using a non-invasive method Sci Total Environ. 2012 May 15;425:35-41.

Acnebehandeling

Zoek je naar een doeltreffende acnebehandeling? Vandaag de dag zijn er veel verschillende opties voor de verschillende maten van acne. Behandelingen kunnen variëren van gepersonaliseerde dermacosmetica, specifieke medicatie, laser en peeling .

Op jacht naar een dader!

Misschien hoor je dat hormonen, roken en alcohol, je eetgewoonten of het gebruik van foute make-up de oorzaak zijn van acne, maar acne is een multifactoriële huidaandoening die door verschillende oorzaken kan worden getriggerd. Er zijn daarom veel redenen waarom jouw huid acne ontwikkelt.

Acneregime

Misschien noem je het een dagelijkse huidverzorgingsroutine voor acne of acneregime, hoe dan ook, de betekenis is hetzelfde: enkele kleine en eenvoudige acties die je kunnen helpen vechten tegen acne en je huidaandoening verbeteren.