Ontdek laserbehandeling voor acne

Overweeg je een laserbehandeling voor je acne, dan dien je als vooreerst te weten dat er verschillende soorten laserbehandelingen zijn ontwikkeld om de verschillende factoren aan te pakken die kunnen leiden tot acne.1

Medisch beoordeeld door Personeel van Mylan

 • Beoordelingsdatum: 24-09-2018

Gedacht wordt dat lasers zich kunnen richten op de voornaamste oorzaken van acne, zoals de bacterie C. acnes, de verhoogde talgproductie en het verminderen van ontsteking.1-4 Het kan ook nuttig zijn voor de behandeling van littekens.1,2,5 Behandelingsopties op basis van lasers kunnen worden ingezet als alternatief voor traditionele topische en orale medicatie.2

Sommige laserapparaten bieden tegelijkertijd verbetering bij zowel ontstoken acne als bij littekens veroorzaakt door acne. Echter lijken laser en lichtbronnen niet erg effectief te zijn bij het behandelen van niet-ontstoken acne.

Soorten laser- of lichttherapie

Ablatiemethoden werken door het verwijderen van de bovenste laag van de huid (epidermis) en een deel van de diepere laag onder de epidermis (dermis) in de getroffen gebieden. Traditioneel werden ablatieve lasers in het verleden vaak gebruikt als gevolg van hun vermogen om goede cosmetische resultaten te bieden na slechts één behandeling.6

Niet-ablatieve lasers kunnen thermale schade aanrichten in de dermis zonder de buitenste huidlaag te verwijderen. Dit proces kan bijwerkingen en de tijd tot herstel nog verder verminderen.6

Er werd aangetoond dat midden-infraroodlasers het aantal letsels kan verminderen en ook de oliën in de huid en het littekenproces kunnen verminderen,2 maar over het algemeen hebben infraroodlasers gemengde resultaten laten zien bij behandelingen voor acne tijdens onderzoeken, met onduidelijke voordelen.7

Lasers spelen ook een centrale rol in het omgaan met acnelittekenvorming. Het kan een aantal maanden duren na de laserbehandeling voordat de verbetering in acnelittekens zich heeft ontwikkeld; vertel patiënten daarom dat men geleidelijk verbetering kan verwachten naarmate de tijd vordert.

Fotodynamische therapie (PDT) is bewezen effectief bij acne. Voor PDT zijn drie onderdelen essentieel: een lichtgevoelige stof (fotosensitizer), een lichtbron en zuurstof. De fotosensitizer is een molecuul die zich richt op een bepaalde cel en/of weefsel en die alleen door licht kan worden geactiveerd.

Gedacht wordt dat, eenmaal op de huid aangebracht, de fotosensitizer wordt opgenomen door haar, haarzakje, een spier en talgklier (huidsmeerzakje) en daar de reactie op lichtbehandeling versterkt. Sommige soorten PDT hebben de neiging de talgklier te verkleinen, waardoor talgproductie afneemt.8

Er is een interessante onderzoekspiste waarbij zonlicht wordt gebruikt als de lichtbron, aangezien dit gemakkelijk beschikbaar is.8

Onderzoek toont aan dat lasertherapie en andere lichtbehandelingen kunnen helpen bij het verminderen van acne en verbeteren van de huid.1-3  De meeste dermatologen zullen adviseren om een andere acnebehandeling te gebruiken, waaronder orale medicatie, zoals antibiotica of een topische crème9 afhankelijk van de ernst van de acne.1,2

Krijg je te horen dat je een laserbehandeling voor acne nodig hebt, dan zal je voor de beste resultaten waarschijnlijk meer dan één sessie nodig hebben.10 Zoals bij elke acnebehandeling zal je wat geduld moeten hebben, omdat de resultaten niet direct zichtbaar zullen zijn.

Laserbehandelingen voor acne: bijwerkingen

Na een laserbehandelingssessie kan je huid rood en gezwollen zijn; dit zijn erg vaak voorkomende bijwerkingen van de behandeling. Je kunt een prikkend of branderig gevoel hebben.11 Praat met je dermatoloog over de bijwerkingen van de voorgestelde behandeling voordat je begint met de sessies.

Als je dermatoloog suggereert om laserbehandeling voor acne te ondergaan, zorg dan dat het om een gecertificeerd bedrijf gaat.

Doeltreffendheid

Helaas is laserbehandeling voor acne niet bij iedereen succesvol. Er is een reeks klinische onderzoeken uitgevoerd bij verschillende soorten acne en huidaandoeningen, maar er is meer klinisch onderzoek nodig om vast te stellen hoe doeltreffend en veilig het is bij verschillende acnesymptomen, bij een grotere groep patiënten en met een langere opvolgingsperiode. In de toekomst kan lasertechnologie mogelijk zowel de doeltreffendheid als de veiligheid verbeteren bij de behandeling van acne vulgaris, waarmee deze behandelingsoptie aantrekkelijker en kostenefficiënter wordt voor mensen met acne.1-4

 • Referentie

  1. 1. Jih MH and Kimyai-Asadi A Laser treatment of acne vulgaris. Semin Plast Surg. 2007 Aug;21(3):167-74.
  2. 2. Nouri K and Villafradez-Diaz LM, Light/laser therapy in the treatment of acne vulgaris. J Cosmet Dermatol. 2005 Dec;4(4):318-20.
  3. 3. Tong LX, Brauer JA. Lasers, Light, and the Treatment of Acne: A Comprehensive Review of the Literature. J Drugs Dermatol. 2017 Nov 1;16(11):1095-1102.
  4. 4. Rai R and Natarajan K Laser and light based treatments of acne Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2013 May-Jun;79(3):300-9.
  5. 5. Sadick NS and Cardona A Laser treatment for facial acne scars: A review J Cosmet Laser Ther. 2018 Nov - Dec;20(7-8):424-435.
  6. 6. Kravvas G and Al-Niaimi F, A systematic review of treatments for acne scarring. Part 2: Energy-based techniques Scars Burn Heal. 2018 Jan-Dec; 4: 2059513118793420.
  7. 7. Pei S et al, Light-based therapies in acne treatment, Indian Dermatol Online J. 2015 May-Jun; 6(3): 145–157.
  8. 8. Wan MT and Lin JY. Current evidence and applications of photodynamic therapy in dermatology. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2014 May 21;7:145-63.
  9. 9. Zaenglein AL et al, Guidelines of care for the management of acne vulgaris. J Am Acad Dermatol. 2016 May;74(5):945-73.e33.
  10. 10. Kang A et al, Treatment of Moderate-to-severe Facial Acne Vulgaris with Solid-state Fractional 589/1,319-nm Laser, J Clin Aesthet Dermatol. 2019 Mar; 12(3): 28–31.

Mee-eters en puistjes in alle vormen en maten

Van mee-eters tot pijnlijke knobbels of pustels, ontdek de verschillende vormen van acne op je gezicht en begrijp de oorzaken.

Op jacht naar een dader!

Misschien hoor je dat hormonen, roken en alcohol, je eetgewoonten of het gebruik van foute make-up de oorzaak zijn van acne, maar acne is een multifactoriële huidaandoening die door verschillende oorzaken kan worden getriggerd. Er zijn daarom veel redenen waarom jouw huid acne ontwikkelt.

Dagelijkse vochtinbrenger voor acne

Wist je dat?
De juiste soort vochtinbrenger voor je gezicht, ontwikkeld voor mensen met acne, kan de oorzaken van de huidaandoening aanpakken terwijl het hydrateert.